Open Groen in het nieuws

Open GROEN lanceert vijf eerste plaatsen op kieslijst voor Puurs Sint-Amands: Marleen Vos is lijsttrekker.

30 juli 2024

Fusie met Bornem tot Klein-Brabant: wat zeggen de partijen in Puurs-Sint-Amands?

Open Groen maakt volledige kieslijst bekend: Raadslid Els Knoops is lijstduwer

PUURS-SINT-AMANDSMarleen Vos (64) is lijsttrekker voor Open Groen in Puurs-Sint-Amands. Net als alle andere lijsttrekkers in Vlaamse gemeenten vulde zij de vragenlijst van Het Nieuwsblad in. Lees haar antwoorden in het online artikel.

Dit zijn de kandidaten voor Open GROEN, en hun plannen voor Puurs-Sint-Amands

“We moeten gaan ontharden”: Open GROEN voert actie

Op vrijdag 4 oktober voerde Open GROEN actie op het Kerkplein van Puurs-Sint-Amands om aandacht te vragen voor de toenemende verharding van de gemeente. Lijsttrekker Marleen Vos benadrukte dat maar liefst 18,1 procent van de open ruimte is verhard in korte tijd. “Wij willen werk maken van ontharding”, vertelt ze.

Open Groen wil meer sociale woningen in Puurs: “In het oude, leegstaande gemeentehuis is er plaats”

420 gezinnen wachten op een sociale en betaalbare woning, dat terwijl er aan de lopende band nieuwe appartementen door projectontwikkelaars het licht zien in Puurs-Sint-Amands. Heel wat alleenstaanden, met of zonder kinderen, geraken in de problemen als ze met één inkomen een woning of appartement moeten huren.

Goed en betaalbaar wonen is nochtans cruciaal voor elke mens. Wie teveel betaalt voor een huurwoning houdt onvoldoende over voor andere uitgaven en heeft dagelijks stress om de rekeningen op tijd te kunnen betalen. Wie noodgedwongen in een slecht geïsoleerde huis moet wonen, riskeert zijn /haar gezondheid en veiligheid. De appartementen die vandaag in grote getale op de markt gebracht worden, projecten die gefaciliteerd worden door het gemeentebestuur, zijn er niet voor mensen met een bescheiden inkomen.

Het aanbod aan sociale woningen is er in tegendeel op achteruit gegaan, 24 sociale huurwoningen verdwenen uit het aanbod. Nu zijn er dus slechts 744 eenheden. Kwetsbare gezinnen staan jarenlang op de wachtlijst en zijn aangewezen op de private huurmarkt, met alle gevolgen.    

De lokale overheid heeft hier een belangrijke rol te vervullen. Want betaalbare en duurzame huurwoningen creëren kansen op andere domeinen zoals werk, onderwijs en gezondheid. Het is een duurzame investering in maatschappelijk welzijn. De gemeente moet zich bovendien houden aan een Bindend Sociaal Objectief. Tussen 2009 en 2025 moest de gemeente voorzien in 98 nieuwe sociale woningen.

De gemeente laat weten dat ze 54 woningen wil bouwen, weliswaar na 2025, dat is een netto groei van 30 woningen (54 – 24). De gemeente komt haar eigen engagement niet na, want dan moeten er wel 68 woningen bijkomen. Bijzonder jammer voor die 420 gezinnen die nog steeds wachten. Wel zijn er verschillende grote bouwprojecten aan de gang, al dan niet in overstromingsgebied, maar zonder voorwaarden om ook in betaalbare woningen te voorzien.

Open GROEN wil meer sociale woningen op slimme plekken in de gemeente. We willen immers geen open ruimte aansnijden, maar zo maximaal mogelijk inzetten op inbreiding, zodat de bewoners zo dicht mogelijk bij basisdiensten en openbaar vervoer terecht komen.

We hebben een voorstel klaar om sociale woningen in het oud gemeentehuis van Puurs-Sint-Amands te voorzien. Dat gemeentehuis staat intussen leeg na de verhuis en tot dusver werden er nog geen plannen publiek gemaakt. We hebben een maquette (zie foto) ontworpen die mooi illustreert hoe je leegstaande, oude gebouwen kan ombouwen tot aantrekkelijke sociale en groene wooneenheden.

(voor de cijfers en gegevens - officiële site : Wonen Vlaanderen)